nedjelja, 18. prosinca 2016.

DORUČAK OČAS POSLA....SLANI KROASANI SA JOGURTOM


Sastojci 
Potrebno je
1 kilogram brašna
1 kvasac
200 ml mleka
300 ml jogurta
šoljica ulja
1 prašak za pecivo
kašika soli
kašika šećera
2 jaja
300 gr margarina

Priprema
1.
Kvasac izdrobiti, staviti po kašičicu soli,šećera i brašna i sa malo mleka ostaviti da uskisne.
2.
U vanglicu staviti kilogram brašna, a u njega prašak za pecivo, so i šećer, a zatim redom, jaja, jogurt, ulje i preostalo mleko. Zatim uliti kvasac i sve dobro izmesiti. Kada se testo dobro sjedini i izmesi, ja ga onda nekoliko puta bacim na radnu povrsinu. Onako bacam ga kao loptu, jer tako bacano bude mekše i rastresitije. To bacanje testa primenjujem na svakom receptu, bilo da pravim kiflice, kroasane, dakle sve od kiselog testa.
3.
Kada smo testo tako lepo umesili i izbacali, podelimo ga na 16 delova. Od tih delova napravimo loptice, a onda ih odvojimo po osam komada.
4.
Razvaljamo na osam krugova, svaki premažemo margarinom, osim poslednjeg, ostavimo sa strane, a onda razvaljamo drugih osam krugova i ponovimo postupak sa margarinom. Ovom prilikom utrošimo 250 gr margarina.
5.
Onih prvih osam krugova koji smo složili jedan na drugi lepo razvučemo u jedan veliki krug, pa tek onda tu poslednju koru premažemo margarinom. Sečemo na 16 trouglova, a može i više. Uvijamo u kiflice i stavljamo u pleh.
6.
Postupak ponovimo i sa drugih osam loptica, koje smo ostavili da stoje. One u medjuvremenu malo i narastu.
7.
Kada kroasane složimo u pleh, na svaku odozgo stavimo po malo margarina. Tako složene u plehu treba da stoje 30 minuta, a onda se peku.
8.
Divno se listaju, mekane su i lepe.

0 komentari:

Objavi komentar