srijeda, 21. prosinca 2016.
Home »
» DOMAĆI VOĆNI ŽELE
DOMAĆI VOĆNI ŽELE
Častim vas jednim veoma divnim receptom za domaci zele koji cesto pravim za pocastiti se ili za kolace. Zaista bude ukusniji i sto je najvaznije svjeziji od kupovnog a veoma je jednostavan za napraviti.
Sastojci
6 kasika (supene) Zelatine(ja koristim govedu a vi po zelji)
350 ml Hladne vode
550 ml Provrle vode
1 1/2 kg Secera
1 -2 kesice vanili secera
Extract Po zelji,ja sam koristila narandzu i malinu
boja za hranu
Secera za posuti
Priprema
1.
Obloziti zeljeni oblik tepsije sa celofanom i pospricati malo sprejom sa uljem. Ja sam koristila raslicite plasticne kutije da bi napravila bar dvije vrste zelea. Vi mozete koristiti i vise ili samo jednu tepsiju ako zelite jedan ukus.
Staviti zelatinu u vecu serpu i posuti sa hladnom vodom i da ostoji bar 5 minuta.
2.
U meduvremenu staviti 550 ml vode da prokuha pa posuti preko zelatine. Dodati secer i vanilin secer i promjesati. Staviti na sporet da kuha na laganoj temperaturi uz mjesanje 25 minuta.
Skinute sa sporeta i ako zelite jedan ukus i boju onda dodajte u serpu promjesajte i istresite u tepsiju prekrijte celofanom i ostavite da odstoji na hladnom(ne u frizider) otprilike 4 sata ili jos bolje preko noci prije nego sto ce te sjeci zele. Ako zelite vise ukusa i boja onda pomalo odvajati u posude i dodavati ukuse i boju.
3.
Kad ste spremni da rezete posuti kristalni seser po daski i istresti zele i onda nozem koji ste malo namazali uljem sjeci zeljene oblike. Uvaljati u secer i ostaviti na tepsiji 1-2 dana da se secer kristalizuje. Vi ako hocete mozete odmah koristiti ali meni je bolji kad malo odstoji vani.
4.
Poslije mozete staviti u kutije i da stoji i do 3 sedmice.
5.
Napomena:Boje se zaista doda samo na vrhu kaskice ili ako koristite tecne kap do dvije jer meni od extract-a vec dobije boje.
Posluživanje
Napomena:Po receptu se mjeri u kasikama i stoji da je to otprilike 8 kesica.Zato istresite ako imate kesice 8 pa mjerite kasikama da vidite da li ce vam trebati jos. Recept tako trazi. Hvala!
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar